Üdvözöllek a blogomon!

River Cottage - Kapa, kasza, fakanál 2/2. rész

Kicsit elmaradtam River Cottage téren, de még mindig imádom, aktuális és folytatom. :)

 

A Ford apátság gyümölcsösében egy csapat diák szüretel, mint alkalmi munkás. Egy napra Hugh is beáll szüretelni és a fizetséget gyümölcsben kapja. Mivel szigorú minőségellenőrzés van, nem mindegy, hogy melyiket szedi le, ezért a fiatalok segítenek neki.

 

A táborba visszatérve a lányok borscs levest főznek csirkehúsból, krumpliból, sárgarépából, céklából és paradicsomból. Hugh pedig mennyei desszertet készít vanília sodóból, habgaluskával és fekete ribizli öntettel a tetején.

 

Másnap reggel Hugh szállást készít az újonnan érkező állatainak. Azt is megtudjuk, hogyha beszorul egy tyúkba a tojás, mint a székrekedésnél...:) akkor csukamájolajat kell neki adni, hogy kicsússzon. :) ... és ha nem akarjuk, hogy az egész csapat elrepüljön, akkor azt is meg kell tanulni, hogy hogyan kell a szárnyukat kurtítani. Mindig tanul az Ember lánya. :)

 

Aztán "megszületik" az első tojás ...

...és az első cukkini.

Állítólag olyan érzés, mintha bejönne az első millió. Ebben bztos vagyok. Már én is nagyon várom.:)

 

Az első saját termésből készített alkotás tojásos cukkinis szuflé. A felszeletelt cukkinit olivaolajban megpároljuk, és a vajas-lisztes rántást meleg tejjel felöntve besamel mártást készítünk. Aztán a puha cukkinit összekeverjük a besamellel, a tojás sárgájával és egy maréknyi reszelt cheddar sajttal, amíg jó nyúlós masszát nem kapunk. Aztán beleforgatjuk gyorsan, de óvatosan a tojás felvert fehérjét. A keveréket egy vajjal kikent tálba rakjuk és megszórjuk reszelt parmezán sajttal, majd forró sütőben 15 percig sütjük.

Nyammmiiii!!! :)

 

 

Az előzményekről itt olvashatsz. :)

Az előző részek:

1/1. részt itt találod,

1/2. részt itt találod.

2/1. részt itt találod.

River Cottage - Kapa, kasza, fakanál 2/1. rész

Már több, mint egy hónapja, hogy Hugh letelepedett River Cottage-ban.

Régebben nagyon nehezére esett reggelente kikelni az ágyból, de ez mára megváltozott. Nagy lelkesedéssel vág neki minden egyes új napnak.

(A Bakonyban én is ugyanígy működöm! Itthon csak egy hekto kávéval indulok be. Ott meg kipattanok az ágyból és megyek a harmatos fűbe sétálni. :)

Naponta kétszer-háromszor is kimegy a kertjébe, hogy megnézze a növényeit, hogy mennyit nőttek, vagy hogy valami bestia nem rágott-e bele a levelükbe. Napról-napra azt látja, hogy a növényei egy kicsit nagyobbak, a malackái egy kicsit kövérebbek lettek és várja egy új nap, amit szinte teljes egészében a hasának szentelhet. :)

Találkozik John-nal, a halőrrel, akinek a feladata a csuka populáció fékentartása a pisztrángokkal szemben. Ez a tevékenysége ingyenes halvacsorát hoz a konyhára. :)

Akadnak olyan csukareceptek, amelyekben mintha el akarnák titkolni, hogy az ember csukát eszik. Hugh célja ennek éppen az ellenkezője, ő meg akarja ünnepelni ezt a halat, hogy meggyőzze Johnt - akinek az a véleménye, hogy a csuka iszapos, csontos és nem éri meg a fáradtságot - hogy ez a hal mennyire alkalmas a fogyasztásra. Úgyhogy nem használ erős ízesítőket, csak néhány növényt a kertből, babérlevelet, hagyma szeletet és egy kis citromhéjat. Ezek a jó kis ízesítőanyagok nem nyomják el, csak kiegészítik a hal ízét. Az étel pedig, amit készít: Hideg csuka aszpikban.

A csukát beletesszük egy forraló edénybe egészben, hasában a fent említett fűszerekkel. A tetején néhány szelet hagymával,ánizskaporral (édeskömény), petrezselyemmel, citromhéjjal és babérlevéllel. Teszünk bele vizet és egy egész üveg bort, majd az egészet felforraljuk és 10 percig lassú tűzön forrni hagyjuk. Akkor vesszük ki a halat, amikor teljesen kihűlt a főzőlevében. A nagy feje és a vastag bőre kitűnő természetes zselatin forrás. A halat kifilézzük, vigyázva, hogy jól kiszálkázzuk az izom mentén. A tiszta halhúst felaprózzuk és megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. A csuka főzőlevét átszűrjük egy finom szövésű anyagon és az eredeti mennyiség körülbelül egytizedére sürítjük be. Aztán összeállítjuk: minden forma aljára jön egy kis ánizskapor és néhány szelet kicsontozott csuka. Aztán csak rá kell merni a levét.

 

Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, majd salátalevélen tálaljuk.

 

Az étel olyan jól sikerül, hogy John szívesen hívna rá vacsoravendégeket is. :)

 

Az előzményekről itt olvashatsz. :)

Az előző részek:

1/1. részt itt találod,

1/2. részt itt találod.

River Cottage - Kapa, kasza, fakanál 1/2. rész

 

Amíg a halakat eszik, megérkeznek a barátok is, bulira készen.

Garry elmeséli, hogy mikor és hogyan jött a "kattanás", hogy örökre vidéken éljen. :)

 

Aztán biokertész barátjától kér és kap tanácsokat a növénytermesztés terén. Nagyon tetszik Hughnak az ötlet, hogy egyszerre legyen lusta, de hatékony biokertész. :)

Michael elmegy vele River Cottage-ba, hogy a magokkal és a palántákkal eligazítsa. Kiderül, hogy irigylésre méltóan fantasztikus termőföldje van. Megtudjuk továbbá, hogy az árnyékos helyekre kell ültetni a leveles zöldségeket, mert azoknak nem kell annyi napfény. A paradicsomot, cukkinit meg az összes gyümölcsöt pedig oda kell tenni, ahol a legtöbb napsütés éri őket. Szépen elültetik az összes magot és palántát. Michael céklát, borsót, kukoricát, paradicsomot, meg sok más zöldséget is ad Hughnak, fizetségként pedig fontolóra veszi Hugh egyik "sonkáját", ami kora ősszel lesz esedékes.:)

 

 

A legközelebb lakó szomszédok Anthony és Serena.

A látszattal ellentétben van egy kis problémájuk. A gondjuk a galamb túlnépesedés. Négy madarat kaptak 7-8 évvel ezelőtt ajándékba és mára már 80 van, túl sok. Ezért hatékony selejtezésre van szükség, melynek során csak a keverékeket lövik ki. Ebből aztán Hugh is profitál. :)

 

A galambokból egy különleges marokkói ételt készít, a pastilla-t.

Receptet itt találsz.)

 

A madár mellé a vendégek egy 1981-es bordeaux-t hoznak inni.

Az étel olyan jól sikerül, hogy Anthony felajánlja Hughnak a nyulai selejtezését is. :) 

Az előzményekről itt olvashatsz. :)

Az előző, 1/1. részt itt találod.

Kapa, kasza, fakanál - 1/1. rész

Az előzményekről itt olvashatsz. :)

 

Mint oly sok városlakónak, Hugh-nak is régi álma volt, hogy vidéken lakjon és abból éljen, amit termel, gyűjt vagy megfog. A szabály az, hogy ami nem hoz valamit a tányérjára, annak mennie kell. Ezért első lépésben megszabadul egy virágos kerttől, attól függetlenül, hogy nagyon szereti a virágokat. A korábbi virágágyások helyére vasúti talpfákból teraszokat épít.

Majd beszerez két nagyon helyes kismalacot. Megtudjuk, hogy hogyan kell őket etetni, tartani. Nem lehet csak úgy kicsapni őket a legelőre. Megfelelően kell táplálni. Rendes takarmányra, ásványi sókra, vitaminokra is szükségük van. Ezenkívül nagyon társaság kedvelő jószágok, tehát nem jó őket egyedül tartani, csakis párban.

 

Aztán egy kis halra támad kedve... mármint a gyomrának. Nagy szerencséjére River Cottage csak néhány kilométerre fekszik a tengerparttól, így barátjával együtt szigonypuskázni mennek. A zsákmány három, méretes sügér, aminek az elkészítése természetesen Hugh feladata.

A parton tüzet raknak és a tűzre ánizskaprot, azaz édeskömény szárított szárát teszi Hugh. Ahogy az ég, egyfajta édesköményes ízt ad a halnak. A hal hasába pedig az édeskömény zöldjét teszi, néhány friss babérlevéllel. Tálaláskor csak sózza, borsozza és citromos-ánizskapros majonézt ad mellé.

A barátja gyömbérrel és fokhagymával tölti a halat, azután zöldhagymával és korianderzölddel valamint osztriga szósszal tálalja. Végül leloccsantja a sügérek bőrét egy kevés forró olajjal. Hmm! Jó étvágyat! :)

 

 

 

 

 

River Cottage - Kapa, kasza, fakanál

Majd 20 évvel ezelőtt az egyik ismeretterjesztő csatornán indult ez a sorozat és én azonnal megszerettem.

Hugh Fearnley-Whittingstall egy igazi bohém. Imádtam a stílusát, ahogy gyermeki lelkesedéssel tudott örülni egy-egy dolognak... az első tojásnak vagy az első sárgarépájának. :)

Mivel én is erre az életformára készülök, amit ő akkor elkezdett, ezért úgy határoztam, hogy újra előveszem és áttanulmányozom a sorozat részeit és feldolgozva megosztom Veletek. Így, ha valakinek nincs ideje végignézni egy-egy részt, de kíváncsi a tartalmára, akkor csak átfutja a bejegyzést és már készítheti is a finomabbnál-finomabb ételeket és egy-két ötletet talán a saját hasznára is tud kamatoztatni.

Tartsatok velem! :)

BEMUTATKOZÁS

Üdvözöllek, Csillag vagyok.
Két gyermek felnevelése után úgy döntöttem, hogy még 50 éves korom előtt megtalálom a saját boldogságomat, amiért én harcolok meg, én küzdök meg.
Nem várom el senkitől a segítséget, de minden segítséget örömmel fogadok, legyen az Égi vagy földi.(Bár ezt még nagyon kell tanulnom:)
A CÉLOM egy kert, egy nádtetős kis házzal, önellátó gazdasággal a Bakonyban.
Nem hiszek a véletlenekben. Hiszem, hogy mindennek megvan a maga ideje.
Az ÉN időm most jött el!
Gyere tarts velem, ha motivációra, őszinteségre és tiszta érzésekre vágysz.
Legyen szépséges a napod!
(Bejegyzéseimben bármilyen hasonlóság élő személyekhez vagy valós helyzetekhez, csak a személyeket, a helyzeteket, és ezt a világot minősíti. Ezért felelősséget nem vállalok érte :)"

Címkefelhő
Feedek
Megosztás